Najava završne konferencije projekta

Završna konferencija projekta će se održati u nedelju 1 aprila 2018 u Arilju (sala bioskopa, Trg partizana 1), sa početkom u 12 časova. Na početku konferencije prisutnima će se obratiti Zoran Todorović, predsednik opštine Arilje, zatim predstavnika Saveza pčelarskih organizacija Srne Gore i Rodoljub Živanović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije. Nakon uvodnih obraćanja Milan Petrović, menadžer projekta će održati prezentaciju o ostvarenim rezultatima projekta.

Obilasci korisnika od stane eksperata

U sklopu podršku za odabrane korisnike za povećanje produktivnosti i konkurentnosti, angažovani eksperti su početkom marta sproveli terenske posete, na kojima su sa korisnicima razgovarali o unapredjenjima koja su uradjena od prethodne psoete, date su određene preporuke za dalji razvoj pčelinjaka i dodatno su pružene informacije oko implementacije standard “Dobra pčelarska praksa”.

vest1-sl1 vest1-sl2

Poziv za učešće u javnoj raspravi za izradu crnogorskih smjernica „Dobre pčelarske prakse“ i „Higijenskog paketa“

U toku implementacije projekta “Pčelarstvo bez granica”, Savez pčelarskih organizacija Crne Gore poziva pčelare, stručnjake i sve zainteresovane da doprinesu izradi crnogorskih smjernica „Dobre pčelarske prakse“ i „Higijenskog paketa“.

Javne rasprave će se održati u 10 časova u Kući meda, Grbe bb, Danilovgrad (kliknite za lokaciju): februara 2018. za „Higijenski paket“ i 6. marta 2018. za „Dobru pčelarsku praksu“.

Nacrte dokumenata možete preuzeti:

Dobra pcelarska praksa – NACRT ZA JAVNU RASPRAVU-v.1

Higijenski paket-Dobra veterinarska praksa u pčelarstvu-NACRT ZA JAVNU RASPRAVU-v1

Nacrt dokumenta “Dobra pčelarska praksa” razvio je Dr Slađan Rašić, a nacrt “Higijenskog paketa – Dobre veterinarske prakse u pčelarstvu”, Spec. dr. vet. Saša Grubić.

Javnoj raspravi možete doprinijeti i slanjem predloga, komentara i sugestija putem elektronske pošte na adresu: spocg@t-com.me

Isporuka pčelarske opreme pčelarima u Arilju

U okviru projekta “Pčelarstvo bez granica” koji finansira Evropska Unija u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 07. novembra 2017. godine organizovana je isporuka opreme za povećanje konkurentnosti i produktivnosti u pčelarstvu.

Pčelarsku opremu je dobilo trideset iskusnih pčelara koji su članovi Društva pčelara „Savo Popović“ Arilje a koji su u prethodnom periodu odabrani na javnom pozivu koji je sprovelo Društvo pčelara „Savo Popović“ Arilje.

Imajući u vidu da će navedeni pčelari u narednom periodu implementirati i standard „dobra pčelarska praksa“, nabavka savremene opreme će značajno doprineti ne samo povećanju konkurentosti i produktivnosti u oblasti proizvodnje meda već i tome da će njihovi pčelinjaci poslužiti kao ogledna polja i primeri dobre prakse ne samo pčelarima na teritoriji opštine Arilje već i na nivou cele Srbije.

Isporuci pčelarske opreme prisustvovali su i predstavnici partnerskih organizacija na projektu Asocijacije za razvoj ibarske doline i Društva pčelara “Savo Popović” Arilje.

DSC 0013 (1) DSC 0011 DSC 0015 DSC 0012 DSC 0010 DSC 0014 DSC 0016 DSC 0017 DSC 0018 (1) DSC 0019 (2) DSC 0020 DSC 0021 (1)

Pčelarska manifestacija Berane

Izložba meda, pčelinjih proizvoda i pčelarske opreme Berane 2017. naziv je manifestacije koja je 4. Novembra 2017 godine oragnizovana u istoimenom gradu. Ova izložba je dio projektne aktivnosti koja je okupila oko petnestak izlagača iz Crne Gore i Srbije. Iako je ova godina bila jedna od najlošijih u prinosima meda, organizatori su uspjeli da okupe pčelare koji su građanima Berana i gostima ponudili pčelinje proizvode, opremu za pčelarsto, literaturu kao i vrlo zanimljiv kulturni program.

Predsjednik Pčelarske organizacija “Uljanik” gospodin Velizar Cimbaljević se zahvalio učesnicima posebno pčelarima iz Srbije i u kratkim crtama opisao ključne tačke i značaj projekta “Pčelarstvo bez granica” Predsjednik Saveza, gospodin Radule Miljanić je istakao da bez obzira na lošu sezonu pčelarski sektor ima razvojni program i da ćemo uz podršku Ministarstva poljoprivrede uspješno prebroditi ovogodišnju krizu nedostatka meda ali i raditi zajednički na novim projektima. Predsjednik je najavio nastavak programa regresiranja hrane za pčele koji će se organizovati kroz podršku u nabavci pogača.

Menadžer Opštine Berane, gospodin Miladin Tmušić je ocijenio veoma pozitivnim program međugranične saradnje i mogućnost da pčelari sarađuju na ovaj način. Lokalna uprava Berana će podržati sve inicijative pčelara i pružiti svu pomoć u okviru raspoloživih sredstava istako je Tmušić.

U okviru programa dodijeljene su plakete i priznanja zaslužnim pojedincima kao i sručna literatura za svih 13 korisnika podrške za započinjanje bavljenjem pčelarstvom iz opštine Berane.

DSC 0021 DSC 0034 DSC 0053

Isporuka pčelarske opreme

U utorak 26.9.2017. godine, iskusnim pčelarima iz opština Bijelo Polje, Berane i Pljevlja, dodijeljena pčelarska oprema u ukupnoj vrijednosti od preko 39.000 eura. U okviru ovog rezultata projekta 34 pčelara dodijeljenom opremom značajno će unaprijediti uslove pčelarenja kako bi u potpunosti odgovorili zahtjevima tržišta za proizvodnjom zdravstveno bezbjedne hrane. Ovo će biti ostvareno i unapređenjem znanja kroz kontinuiranu obuku i kroz implementaciju “higijenskog paketa” u proizvodnji meda. Ovi pčelinjaci predstavljaće primjer dobre prakse i primjer za umnožavanje mogućnosti u svojoj okolini.

Manifestacija u Bijelom Polju

U subotu 29. jula 2017. godine,  u gradskom parku u Bijelom Polju održana je pčelarska manifestacija u okviru projekta “Pčelarstvo bez granica”. Shodno pčelarskoj praksi, na izložbi su bili predstavljeni pčelarski proizvodi, pčelarska oprema, lekovito i medonosno bilje kao i pčelarska literatura. Na ovaj način promovišemo pčelarstvo i pčelarske proizvode kako iz Bijelog Polja tako i sa drugih područja Crne Gore ali i iz susednih zemalja.

Pčelarska manifestacija je bila prilika da pčelari predstave svoje proizvode, steknu prijatelje i razmene iskustva sa ciljem da unaprede svoj pčelinjak i svoju delatnost. Takođe je izvrsna prilika da se pčelarstvo, izuzetno važna delatnost po prirodu i društvo, čiji efekti značajno prevazilaze same proizvode od pčelarstva, promoviše na pravi način.

Manifestaciji su prisustvovali i pčelari iz opšine Arilje, koji su na ovaj način dodatno učvrstili kontakte i razmenili iskustva sa kolegama pčelarima iz Crne Gore.

Isporuka košnica i rojeva

Danas je u Arilju počela isporuka košnica i rojeva za 40 odabranih korisnika podrške za započinjanje bavljenja pčelarstvom. Košnice sa rojevima je preuzelo 10 korisnika, dok se narednih dana nastavlja isporuka i svim ostalim odabranim korisnicima.

Pored isruke košnica, odabrani korisnici će dobiti i savetodavnu podršku od strane mentora – iskusnih pčelara, koji će im pomagati da na najbolji mogući način započnu sa bavlejnjem pčelarstvom.

DSC 0023 (2) DSC 0024 (1) DSC 0001 (1) DSC 0020 (1) DSC 0013 DSC 00001

8

Predavanje za pčelare

Predavanje na temu “Razvoj pčelarstva u pograničnom području Srbije i Crne Gore”, privuklo je oko 200 posetilaca u prepunoj Sali biskopa u Arilju, što je još jedan dokaz da su pčelari veoma zainteresovani za stalna unapredjenja i nova saznanja u poslu kojim se bave.

Predavači su bili Radivoje Maksimović i Ognjen Skočajić, stručni konsultanti na projektu, koji su tokom predavanja obradili sledeće teme:

 • Savremeni trendovi u pčelarstvu u svetu,
 • Evropska regulativa i praksa u oblasti pčelarstva,
 • Razvoj pčelarstva u Srbiji i Crnoj Gori
 • Agro-ekološki uslovi za pčelarstvo u pograničnom području Srbije i Crne Gore
 • Pčelinja paša u pograničnom području Srbije i Crne Gore
 • Medonosno bilje u pograničnom području Srbije i Crne Gore
 • Zdravstvena zaštita pčela
 • Značaj i vrednost pčela u poljoprivredi
 • Košnice
 • Ishrana pčela
 • Kalendar radova u pčelinjaku
DSC 0378 DSC 0369 DSC 0374 DSC 0367