Isporuka pčelarske opreme pčelarima u Arilju

U okviru projekta “Pčelarstvo bez granica” koji finansira Evropska Unija u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 07. novembra 2017. godine organizovana je isporuka opreme za povećanje konkurentnosti i produktivnosti u pčelarstvu.

Pčelarsku opremu je dobilo trideset iskusnih pčelara koji su članovi Društva pčelara „Savo Popović“ Arilje a koji su u prethodnom periodu odabrani na javnom pozivu koji je sprovelo Društvo pčelara „Savo Popović“ Arilje.

Imajući u vidu da će navedeni pčelari u narednom periodu implementirati i standard „dobra pčelarska praksa“, nabavka savremene opreme će značajno doprineti ne samo povećanju konkurentosti i produktivnosti u oblasti proizvodnje meda već i tome da će njihovi pčelinjaci poslužiti kao ogledna polja i primeri dobre prakse ne samo pčelarima na teritoriji opštine Arilje već i na nivou cele Srbije.

Isporuci pčelarske opreme prisustvovali su i predstavnici partnerskih organizacija na projektu Asocijacije za razvoj ibarske doline i Društva pčelara “Savo Popović” Arilje.

DSC 0013 (1) DSC 0011 DSC 0015 DSC 0012 DSC 0010 DSC 0014 DSC 0016 DSC 0017 DSC 0018 (1) DSC 0019 (2) DSC 0020 DSC 0021 (1)

Pčelarska manifestacija Berane

Izložba meda, pčelinjih proizvoda i pčelarske opreme Berane 2017. naziv je manifestacije koja je 4. Novembra 2017 godine oragnizovana u istoimenom gradu. Ova izložba je dio projektne aktivnosti koja je okupila oko petnestak izlagača iz Crne Gore i Srbije. Iako je ova godina bila jedna od najlošijih u prinosima meda, organizatori su uspjeli da okupe pčelare koji su građanima Berana i gostima ponudili pčelinje proizvode, opremu za pčelarsto, literaturu kao i vrlo zanimljiv kulturni program.

Predsjednik Pčelarske organizacija “Uljanik” gospodin Velizar Cimbaljević se zahvalio učesnicima posebno pčelarima iz Srbije i u kratkim crtama opisao ključne tačke i značaj projekta “Pčelarstvo bez granica” Predsjednik Saveza, gospodin Radule Miljanić je istakao da bez obzira na lošu sezonu pčelarski sektor ima razvojni program i da ćemo uz podršku Ministarstva poljoprivrede uspješno prebroditi ovogodišnju krizu nedostatka meda ali i raditi zajednički na novim projektima. Predsjednik je najavio nastavak programa regresiranja hrane za pčele koji će se organizovati kroz podršku u nabavci pogača.

Menadžer Opštine Berane, gospodin Miladin Tmušić je ocijenio veoma pozitivnim program međugranične saradnje i mogućnost da pčelari sarađuju na ovaj način. Lokalna uprava Berana će podržati sve inicijative pčelara i pružiti svu pomoć u okviru raspoloživih sredstava istako je Tmušić.

U okviru programa dodijeljene su plakete i priznanja zaslužnim pojedincima kao i sručna literatura za svih 13 korisnika podrške za započinjanje bavljenjem pčelarstvom iz opštine Berane.

DSC 0021 DSC 0034 DSC 0053

Isporuka pčelarske opreme

U utorak 26.9.2017. godine, iskusnim pčelarima iz opština Bijelo Polje, Berane i Pljevlja, dodijeljena pčelarska oprema u ukupnoj vrijednosti od preko 39.000 eura. U okviru ovog rezultata projekta 34 pčelara dodijeljenom opremom značajno će unaprijediti uslove pčelarenja kako bi u potpunosti odgovorili zahtjevima tržišta za proizvodnjom zdravstveno bezbjedne hrane. Ovo će biti ostvareno i unapređenjem znanja kroz kontinuiranu obuku i kroz implementaciju “higijenskog paketa” u proizvodnji meda. Ovi pčelinjaci predstavljaće primjer dobre prakse i primjer za umnožavanje mogućnosti u svojoj okolini.

Manifestacija u Bijelom Polju

U subotu 29. jula 2017. godine,  u gradskom parku u Bijelom Polju održana je pčelarska manifestacija u okviru projekta “Pčelarstvo bez granica”. Shodno pčelarskoj praksi, na izložbi su bili predstavljeni pčelarski proizvodi, pčelarska oprema, lekovito i medonosno bilje kao i pčelarska literatura. Na ovaj način promovišemo pčelarstvo i pčelarske proizvode kako iz Bijelog Polja tako i sa drugih područja Crne Gore ali i iz susednih zemalja.

Pčelarska manifestacija je bila prilika da pčelari predstave svoje proizvode, steknu prijatelje i razmene iskustva sa ciljem da unaprede svoj pčelinjak i svoju delatnost. Takođe je izvrsna prilika da se pčelarstvo, izuzetno važna delatnost po prirodu i društvo, čiji efekti značajno prevazilaze same proizvode od pčelarstva, promoviše na pravi način.

Manifestaciji su prisustvovali i pčelari iz opšine Arilje, koji su na ovaj način dodatno učvrstili kontakte i razmenili iskustva sa kolegama pčelarima iz Crne Gore.

Isporuka košnica i rojeva

Danas je u Arilju počela isporuka košnica i rojeva za 40 odabranih korisnika podrške za započinjanje bavljenja pčelarstvom. Košnice sa rojevima je preuzelo 10 korisnika, dok se narednih dana nastavlja isporuka i svim ostalim odabranim korisnicima.

Pored isruke košnica, odabrani korisnici će dobiti i savetodavnu podršku od strane mentora – iskusnih pčelara, koji će im pomagati da na najbolji mogući način započnu sa bavlejnjem pčelarstvom.

DSC 0023 (2) DSC 0024 (1) DSC 0001 (1) DSC 0020 (1) DSC 0013 DSC 00001

8

Predavanje za pčelare

Predavanje na temu “Razvoj pčelarstva u pograničnom području Srbije i Crne Gore”, privuklo je oko 200 posetilaca u prepunoj Sali biskopa u Arilju, što je još jedan dokaz da su pčelari veoma zainteresovani za stalna unapredjenja i nova saznanja u poslu kojim se bave.

Predavači su bili Radivoje Maksimović i Ognjen Skočajić, stručni konsultanti na projektu, koji su tokom predavanja obradili sledeće teme:

 • Savremeni trendovi u pčelarstvu u svetu,
 • Evropska regulativa i praksa u oblasti pčelarstva,
 • Razvoj pčelarstva u Srbiji i Crnoj Gori
 • Agro-ekološki uslovi za pčelarstvo u pograničnom području Srbije i Crne Gore
 • Pčelinja paša u pograničnom području Srbije i Crne Gore
 • Medonosno bilje u pograničnom području Srbije i Crne Gore
 • Zdravstvena zaštita pčela
 • Značaj i vrednost pčela u poljoprivredi
 • Košnice
 • Ishrana pčela
 • Kalendar radova u pčelinjaku
DSC 0378 DSC 0369 DSC 0374 DSC 0367

Održani „Dani pčelarstva“

U Arilju su održani osamnaesti po redu “Dani pčelarstva” koji su po oceni učesnika bili najposećeniji i najorganizovaniji do sada.  Ovogdišnja manifestacija je okupila preko 60 izlagača koji su predstavili med i druge pčelinje proizvode, kao i pčelarsku opremu. Značajan doprinos unapređenju manifestacije je obezbeđen i kroz projekat “Pčelarstvo bez granica”.

Na otvaranju manifestacije posetiocima su se obratili: Mićo Pećinar, predsednik “Društva pčelsra Savo Popović”, Rodoljub Živanović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije, Velizar Cimbaljević, predsednik društva pčelara Uljanik iz Berana i Zoran Todorović, predsednik Opštine Arilje. Svi govornici su iskazali značaj pčelarstva za razvoj područja i zadovoljstvo činjenicom da se pčelarstvo na području opštine Arilje, al ii celokupnom području Srbije i Crne Gore nalazi u uzlaznoj putanji.

12 14 08 10 13 11 09 07 06 04 05 03 01 02

Potpisani ugovori sa korisnicima podrške za povećanje konkurentnosti i produktivnosti Republici Srbiji

Opština Arilje je organizovala potpisivanje ugovora sa izabranim korisnicima podrške za povećanje konkurentnosti i produktivnosti u pčelarstvu 02. marta 2017. godine. Potpisivanju ugovora je prethodio javni poziv za izbor korisnika podrške. U okviru pomenutog javnog poziva podneta je 41 prijava i Komisija je odabrala 30 korisnika sa kojima je Opština Arilje potpisala ugovore.
Milan Petrović, menadžer projekta, iskoristio je priliku da tokom ceremonije potpisivanja ugovora izvrši kratku prezentaciju projektnih ciljeva, rezultata, aktivnosti koje su do sada sprovedene kao i aktivnosti koje će biti sprovedene u narednom periodu. Poret toga, menadžer projekta je istakao da će odabrani korisnici u narednom periodu dobiti opremu za povećanje konkurentnosti i produktivnosti u pčelarstvu, savetodavno stručnu podršku u oblasti pčelarstva od strane stručnog konsultanta, savetodavno stručnu podršku u pripremi neophodne dokumentacije za uvođenje standarda “Dobra pčelarska praksa” i savetodavno stručnu podršku za poštovanje higijenskih uslova pčelarenja i proizvodnje meda radi proizvodnje zdravstveno bezbedne hrane.

DSC 0140 DSC 0151 DSC 0156 DSC 0169 DSC 0175

Potpisani ugovori sa odabranim korisnicima u Crnoj Gori

Savez pčelarskih organizacija Crne Gore u saradnji sa lokalnim pčelarskim udruženjima „Matica“ iz Pljevalja, „Uljanik“ iz Berana i „Pčelar“ iz Bijelog Polja organizovali su 11.03.2017 godine potpisivanje Ugovora za korisnike projekta “Pčelarstvo bez granica”.

Po osnovu  Javnog poziva za povećanje konkurentnosti i produktivnosti u pčelarstvu odabran je 31 korisnik. Odabranim korisnicima, iskusnim pčelarima iz opština Bijelo Polje, Berane i Pljevlja, biće dodijeljena oprema prema iskazanoj potrebi ali i obezbijeđena stručna podrška u programima obuke tokom trajanja projekta, sa ciljem da unaprijede svoj pčelinjak i svoju djelatnost i u potpunosti poštuju sve zahtijevane higijenske uslove proizvodnje.

Po osnovu Javnog poziva za započinjanje bavljenja pčelarstvom odabrano je 40 korisnika, kojima će biti dodijeljeno po 10 pčelinjih društava (10 košnica i 10 rojeva). Osim pčelinjih društava, odabrani korisnici iz opština Bijelo Polje, Berane i Pljevlja, među kojima su predstavnici marginalizovanih grupa (mladi, žene, ruralno stanovništvo, nacionalne manjine), dobiće i neophodnu stručnu podršku kako bi se njihov novonastali izvor prihoda održao i dalje širio ali i primijenili savremeni standardi u proizvodnji pčelinjih proizvoda.

Na svečanosti u Pljevljima prisustvovali su: g-dja Dragana Šutović, savjetnica za pčelarstvo u Minisarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore. Ona je istakla da je projekat “Pčelarstvo bez granica” odlična prilika da pčelari sa ovog područja na pravi način pokrenu svoj biznis. Posebno je značajno što se među korisnicima našao veliki broj žena kojima treba posvetiti posebnu pažnju i pružiti maksimalnu podršku. Ministarstvo poljoprivrede će sa punom pažnjom podržati ovaj, ali i slične projekte koji za cilj imaju jačanje sektora pčelarstva istakla je Šutović.

Predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore, g-din Radule Miljanić je takođe istakao važnost projekta i izrazio spremnost da Savez kroz svoj rad dodatno podrži sve aktivnosti koje će doprinijeti boljoj realizaciji projekta.

U ime projektnog tima, prisutnima se obratio Vladimir Radulović koji je čestito potpisivanje ugovora i poželio uspjeh u daljem radu svim korisnicima, posebno naglasivši značaj podrške prema korisnicima koji tek počinju da se bave pčelarstvom. G-din Radulović se zahvalio Delegaciji EU na dodijeljenom grantu i izrazio nadu da će u narednom periodu biti još sličnih projekata.

U ime lokalnih partnera zahvalio se podršci EU i čestitao korisnicima g-din Velizar Cimbaljević.

U cilju postizanja što većih efekata ovog projekta, Udruženje pčelara “Matica”-Pljevlja je za sve korisnike projekta organizovala stručno savjetovanje. Predavač je bio g-din Miljko Šljivić, koji je održao predavanje na temu “Uvod u savremeno pčelarenje”.

IMG 1684
« 1 од 4 »

Potpisani ugovori sa korisnicima podrške za započinjanje bavljenja pčelarstvom u Republici Srbiji

U opštini Arilje je 08.02.2017. godine organizovano potpisivanje ugovora sa izabranim korisnicima podrške za započinjanje bavljenja pčelarstvom. Potpisivanje ugovora je organizovano u svečanoj sali Skupštine opštine Arilje. Ujedno prilikom potpisivanja ugovora organizovana je i kratka prezentacija projekta tokom koje su prisutni upoznati sa projektnim ciljevima, rezultatima, aktivnostima koje su do sada sprovedene kao i aktivnostima koje će biti sprovedene u narednom periodu.
Milan Petrović, menadžer projekta, istakao je da je Komisija za izbor korisnika podrške za započinjanje bavljenja pčelarstvom sprovela javni poziv na koji je podneto 65 prijava sa teritorije Zlatiborskog okruga, od kojih je odabrano 40 lica sa najvećim brojem bodova i u skladu sa kriterijumima iz javnog poziva.
Milan Petrović je istakao da će odabrani korisnici u prvoj polovini juna dobiti po 10 košnica sa rojevima kao i mentorsku podršku od strane pčelara sa dugogodišnjim iskustvom, a takođe je upoznao i odabrane korisnike sa međusobnim pravima i obavezama koje su definsane ugovorima.
Ceremoniji potpisivanja ugovora prisustvovali su i predstavnici partnerskih organizacija na projektu Asocijacije za razvoj ibarske doline i Društva pčelara “Savo Popović” Arilje kao i predstavnici Regionalne razvojne agencije “Zlatibor” Užice i PSD Programa.